Algemeen

Ben jij je eigen steun en toeverlaat

Laatst hoorde ik een single moeder zeggen: “ik kan het gewoon niet”! “Ik ben helemaal geen goede moeder”. Toevallig weet ik dat zij een hele lieve, goede moeder is. Maar ja, soms is het zoveel. Dan slaat de twijfel toe. Herken je deze situatie? Ben je dan je eigen steun en toeverlaat, of help je jezelf verder de put in?

Als je iemand op straat ziet lopen met acht zware boodschappentassen en een gebroken been, is het gelijk duidelijk. Dat is een te zware last. Dat lukt gewoonweg niet alleen. Aan veel single moeders zie je niet direct dat hun last zwaar is. Het zijn bikkels en ze zetten door. Je kunt nu eenmaal geen dagje vrij nemen van je kinderen.

Opbeurend?
Kun je je voorstellen dat iemand met een gebroken been en acht tassen boos op zichzelf wordt omdat het niet lukt? Nee he?! Maar vrouwen kunnen soms flink hard zijn voor jezelf. Ze praten zichzelf de put in en gaan die gedachten geloven. “Ik ben een slechte moeder” of “Ik ben ook veel te bezorgd” of “Ik leer het ook nooit!” Ook ik heb veel van die ondermijnende gesprekken met mezelf gevoerd. Geloof me, het is niet de beste manier om jezelf op te beuren.

Wat zeg je tegen jezelf?
Stel je voor. Je beste vriendin twijfelt aan zichzelf, aan haar kwaliteiten als moeder. Zou jij het in je hoofd halen om tegen haar te zeggen: “jij bent een slechte moeder, je bakt er niets van!” En dan ben ik nog mild. Want de dingen die we tegen onszelf zeggen, zijn vaak veel harder. Soms is het zo’n gewoonte geworden om kritisch tegen jezelf te praten. Je hoort die gedachten dan niet meer bewust. Het kan interessant zijn om eens te luisteren naar de dingen die je tegen jezelf zegt.

Fijne vriendin
Wat is nu eigenlijk de reden dat we soms in zelfkritiek belanden? Door je hoofd te gebruiken en te gaan redeneren, ben je niet meer in contact met je gevoel. Als je je gevoelens toelaat, ontdek je misschien dat het eigenlijk pijn doet dat je zo tegen je kind geschreeuwd hebt. Of dat je verdrietig bent dat je weinig aandacht aan je kinderen hebt kunnen besteden. Wat zou je beste vriendin doen als je die gevoelens deelt? Als het een fijne vriendin is, zal ze je steunen en naar je luisteren. Ze zou je even laten uithuilen of uitrazen, en je dan een knuffel geven en zeggen: Morgen weer een dag.

Peptalk
Zo kun je ook met jezelf omgaan. Zelfcompassie noem je dat. Ik gun iedere moeder dat ze haar eigen steun en toeverlaat kan zijn! Dat heb je als (single) moeder keihard nodig. Het leven is nu eenmaal een stuk makkelijker als je af en toe een peptalk krijgt. Van jezelf of van een ander.

Ben je niet altijd aardig, of zelfs erg streng voor jezelf? Het kan helpen om te onderzoeken waar dat vandaan komt, zodat je het kan loslaten en milder voor jezelf kunt worden. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking via 06-51708236 of info@mamaluz.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *