Algemeen

Wil jij de perfecte moeder zijn?

Ken je dat? Je wilt het zo goed mogelijk doen. De beste moeder zijn voor je kind. Misschien zelfs de perfecte moeder zijn? Ik had er een handje van. Tja, totdat ik op een dag hoorde dat ik het ‘fout’ deed door perfect te willen zijn. Dat voelde als een bevrijding uit een zelf gefabriceerde klem.

Little Mister Perfect
Iemand stelde me een vraag die mijn hele denken op zijn kop zette. Welk voorbeeld geef je je kind als je altijd perfect wilt zijn? Moet je kind dan ook perfect zijn? Nee, natuurlijk niet! Maar ja, onbewust was dat wel het voorbeeld wat ik gaf. Ik was Miss Perfect en ik voedde een little Mister Perfect op.

Faalangstrecept
In mijn pogingen om niet te falen liep ik vaak op mijn tenen. Maar erger nog; ik was het ideale faalangstrecept aan het brouwen voor mijn zoon. Steeds meer kinderen hebben er last van. Ze moeten zoveel en het moet perfect. Maar hoe zit het dan met het credo: “leren gaat met vallen en opstaan”? Ik was het bijna uit het oog verloren. Op een avond heb ik een goed gesprek met mezelf gevoerd en ik besloot dat het klaar was. Ik ging fouten maken. Niet expres, maar ik wilde vooral niet kostte wat het kost mijn stommiteiten verbloemen of voorkomen.

Lol
Eigenlijk krijg ik er steeds meer lol in om fouten toe te geven en te herstellen. Natuurlijk is het wel een beetje spannend, maar veel minder eng dan ik gedacht had! Ik ontdek dat ik echt niet gelijk ‘de laan uitgestuurd word’ als ik iets onhandigs doe, en dat de mensen om me heen nog steeds van me houden als ik de (sociale) kluns uithang.

Oen
Ik vertel er ook over aan mijn zoon. Ik leg uit wat voor een oen ik geweest ben. En dan vertel ik hoe ik het opgelost heb en dat het toen weer goed was. Mijn zoon luistert dan geboeid. Laatst vroeg hij of ik hetzelfde verhaal nog eens wilde vertellen. Hij wilde nog een keer horen hoe ik het goedgemaakt had met mijn vriendin waar ik ondoordacht mee om was gegaan.

Schamen
Hij smult van de verhalen. En wat zo leuk is; hij vertelt zelf nu ook hoe onhandig hij op school een verfpotje omstootte, en hij vertelde ook hoe hij het opgelost heeft. Als ik dit schrijf, word ik zo blij! Hij heeft nu permissie om te praten over zijn fouten. Hij hoeft zich niet te schamen. Hoe mooi is het dat een kind leert zijn fouten te herstellen zonder dat tergende schuldgevoel?

Moederfouten
Wat ik wel een stapje moeilijker vind, zijn de ‘fouten’ die ik maak die mijn zoon direct raken. Ik leer ook met vallen en opstaan. Je krijgt geen opvoedwijzer en gebruiksaanwijzing als je kind geboren wordt. Maar ik doe wel wat ik kan. Met de beste bedoelingen. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd genoeg is voor je kind.

Oprecht sorry
Gelukkig kun je altijd ‘sorry’ zeggen, ook tegen je kind. En dan bedoel ik niet zo’n ‘vlug sorry’, maar een ‘échte sorry’. Als je oprecht bent en jezelf laat zien, kan je kind niet anders dan daar voor openstaan. Hoe mooi is het voor een kind om een eerlijke moeder te hebben, die haar kind zo serieus neemt dat ze haar excuses aanbiedt als dat nodig is. Dat geeft nog eens vertrouwen in mama!

Zelf-compassie
Compassie is ook een mooi woord. Dat is eigenlijk ‘sorry’ zeggen tegen jezelf. Als je zelf-compassie hebt, ben je begripvol naar jezelf als je gefaald hebt of voelt dat je tekortschiet. Hoe vaak geven vrouwen zichzelf niet op de kop als iets mis is gegaan?! Ze doen nog een schepje bovenop hun rotgevoel door zichzelf kritiek te geven. Beter is het om zachtaardig naar jezelf te reageren. Onvolmaaktheid, mislukking en problemen horen nu eenmaal bij het leven. Je kunt jezelf vergeven, want je doet de dingen met de beste bedoelingen. Perfecte moeders bestaan niet. Er bestaan wel heel veel moeders die hun kinderen, met vallen en opstaan, vol liefde en overgave verzorgen! Wat mij betreft: PERFECT!

Voel je dat het perfect willen zijn je veel energie kost? Je kunt dit stapje bij beetje leren loslaten door te gaan ontdekken wat je belemmert om volledig jezelf te zijn. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking via 06-51708236 of info@mamaluz.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *