Algemeen

Wat het hoofd niet weet, maar het lichaam wel

Het is fijn om lekker in je vel te zitten. Maar de realiteit is dat niet iedere dag over rozen gaat. Onze hoofden reageren daar niet per sé met een groot welkomstbord op. Als er moeilijke dingen gebeuren, past je geest een trucje toe om de dingen die angst en verdriet oproepen, weg te houden uit het bewustzijn. Dat zijn afweermechanismen. We hebben ze nodig, maar vaak ook belemmeren ze ons in het loslaten van moeilijke gevoelens.

Ons hoofd kan nadenken over problemen en oplossingen verzinnen. Handig nietwaar?! Maar je hoofd kan ook heel goed problemen wegdenken: “Ik begrijp wel waarom die persoon zo onaardig tegen me deed.” “Het valt wel mee”, “In Afrika hebben ze het slechter”. Allemaal waar, maar iedereen heeft zijn eigen leven met daarin eigen uitdagingen. Door het geloven van deze gedachten voel je je misschien tijdelijk beter, maar een échte oplossing biedt het niet.

Trucjes
De afweermechanismen zijn handige trucjes van je brein om ons te helpen overleven. Ze helpen je op momenten dat voelen van emoties niet handig is. Bijvoorbeeld als je in gevaar bent, heb je geen tijd om eerst rustig te voelen hoe je dat ervaart. Je moet maken dat je wegkomt of jezelf verdedigt. In een later stadium kan het nodig zijn die gevoelens te verwerken, zodat je van de (onbewuste) boosheid of angst afkomt die je belemmert in je leven. Dan is het juist goed om te voelen wat er bij je speelt. Dat is niet makkelijk, want je hoofd wil je beschermen. Maar het doorvoelen helpt je om het los te laten en je vrijer te voelen in het leven.

Lichaamsgeheugen
Contact met het lichaam is belangrijk bij het omgaan met moeilijke emoties. Het lichaam heeft een geheugen en onthoudt alles wat je in je leven hebt meegemaakt. Veel mensen handelen onbewust naar de signalen die hun lichaam afgeeft. Om een bepaald ongemak of pijnlijke ervaring uit het verleden bijvoorbeeld niet te voelen kun je dingen vermijden, snel geïrriteerd raken, depressief worden of door overprikkeling een burn-out krijgen.

Wijzer
Deze signalen zijn uitnodigingen van het lichaam om aan de slag te gaan met wat je dwarszit en onbewust belemmerd. Ik noem dat bewust een UITNODIGING omdat dergelijke blokkades je beroven van je levensenergie, levenslust en verdere groei. De beloning kan groot zijn als je je ‘afval’ afvoert. Door jezelf te bevrijden van stagnerende emoties ontdek je nieuwe kwaliteiten in jezelf en vervolg je je levenspad. Je verrijkt jezelf met mooie nieuwe inzichten en meer wijsheid. Luister dus niet altijd naar je gedachten. Voel goed wat je lichaam je vertelt. Het lichaam is oneindig veel wijzer dan je hoofd.

Wil je hier ondersteuning bij in een veilige omgeving? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking via 06-51708236 of info@mamaluz.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *